Sokan ismerik már mindkét személyt, de még mindig fontos, hogy leírjuk, mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között.

Az Anyakönyvvezető

Az anyakönyvvezető hivatali személy, akit a Kormány rendeletben kijelölt. A házasság a magyar törvények értelmében akkor válik hivatalossá, ha a pár kijelentése az ő személye előtt történik, mivel Magyarországon a hatóságok kizárólag a polgári házasságkötést fogadják el.

Hazánkban nincs lakóhelyhez kötve a házasságkötés illetékessége. Ott lehet házasságot kötni, ahol szeretnének, vagyis, ahol ezt az igényeteket a helyi anyakönyvvezetőnél bejelentettétek.
Házasságot kötni házasságkötő teremben, vagy kihelyezett helyszínen lehet. A kihelyezett helyszínen történő házasságkötést a magyar törvények lehetővé teszik, de nem minden hivatal engedélyezi, és ha mégis, számolni kell plusz költségekkel.

Az anyakönyvvezető által levezetett esküvőket, szinte mindenki ismeri. Szépek, sokszor versekkel hímzettek, attól függően, hogy a pár melyik csomagot rendeli. De neki minden le van írva. Mivel egy anyakönyvvezetőnek nem csak abból áll a munkája, hogy naphosszat párokat ad össze, hanem a hivatali munkájából eredően más feladatokat is ellát, érthető, hogy nem tud minden párnak egyedi szöveget írni, bár erre is találhatunk egy-két kivételt.


De hiába a kivétel, ha minden lépése szabályozva van, nem mehet ki a “kerületéből”, különben érvénytelen lesz a házasság és ünnepnapokon sem adhat össze…
A legtöbbje nem előadóművész, s amikor átlag napi 10 párt is össze kell adnia, feltehetőleg örül, ha a párok nevét jól puskázza le a papírjából, nem hogy még az egyénre szabott szövegeket betanulja, amit egyébként elég nehéz megírni egy egyszeri találkozó után…

Pedig ahhoz, hogy igazán egyéni előadás születhessen, ezekre is mind szükség van. Ezért jó, ha van anyakönyvvezető és szertartásvezető is!

A Szertartásvezető

A szertartásvezető az, akit hívhatnánk független előadóművészeknek is. Ők hivatalból nem adhatnak össze senkit, de levezethet egy szertartást, amint a házassági levél bemutatásra került.


Ehhez az kell, hogy az esküvő előtt bemenjetek a két tanúval a hivatalba és összeházasodjatok. Utána, az esküvő helyszínén, vagy egy másik izgalmas helyen, az általatok választott időben, a szívhez szóló, rólatok írt szertartást megtarthatjuk. Egy olyan szertartást, amelyről a násznép nem fogja tudni, hogy nem az igazi anyakönyvvezetőt hallgatja, hiszen hivatalos szöveget is tartalmaz a beszéd, hasonlóan a polgári szertartáshoz.
Lehet már voltál is ilyen esküvőn, csak neked sem tűnt fel a különbség.

A szertartásvezető folyamatosan kapcsolatban áll veletek, az első találkozástól az esküvőig, megbeszélitek a legapróbb részleteket, a szertartás szövegét, az előadást úgy alakítja, hogy megfeleljen nektek (vagy ha szeretnétek meglepetést ír, hogy ti is meg tudjatok hatódni), egyezzen a stílusotokkal, s megörvendeztesse vele a hallgatóságot is.

Ő az, aki figyel rátok, rólatok ír előadást,
Ő az, ki minden helyszínre kimegy, s megtartja a szertartást.
Ő az, ki hétvégén és ünnepnapon is ott van,
Ő az, akit nem zavar, ha éjféli szertartáson van.
Ő az, ki az esküvőtök stílusához öltözik fel szépen,
Ő az, aki már egy órával korábban ott van a helyszínen.
Ő az, ki a feladatára felkészül rendesen,
Ő az, aki végig mosolyog mindenkire, kedvesen.
Ő az, aki az asztalka mögött vár majd rátok,
Ti vagytok azok, akik a személyét, kiválasztjátok…

Andi és Dóri

Andi és Dóri

További szolgáltatásokért, elérhetőségekért keressetek bátran  itt !